Extractie van onze arganolie geproduceerd voor P.L.C.

De productie van arganolie volgens traditionele methoden.

De arganvrucht is klein en ovaal. Het is gestructureerd in lagen. De pulp bedekt de interne noot en wordt zelf bedekt door een sterke externe schil. De noot heeft een harde dop en vertegenwoordigt 25% van het gewicht van het verse fruit.

De noot kan meerdere pitten bevatten. Het zijn precies deze pitten die de kostbare olie bevatten die we willen extraheren. Helaas halen we nog steeds maar minder dan 50% van de olie uit deze pitten en dat maakt de extractie het belangrijkste proces van de productie van arganolie.

Werknemers drogen het verse fruit in de zon voordat ze de externe schil verwijderen.ze kraken de noot om de arganpitten eruit te halen. De mechanisatie van dit proces is vandaag nog steeds onmogelijk, waardoor deze taak de meest tijdrovende arbeidsintensieve stap van het proces is. Het wordt uitgevoerd door berbervrouwen.

Voor culinaire olie worden de korrels zacht geroosterd om de nootachtige geur en smaak van de arganolie naar voren te halen.De korrels worden geperst om pure ongefilterde arganolie te verdrijven. (volgens traditionele methode of met moderne mechanische machines.)

De olie wordt vervolgens ongeveer 14 dagen in vaten gedecanteerd.Bij het bedrijf waar wij onze arganolie inkopen gebruiken ze uitsluitend de mechanische koude-druk-extractiemethode, omdat deze de voordelen van de arganolie het meest behoudt.

Na decanteren bezinken zware vaste stoffen op de bodem van het vat. De heldere olie wordt vervolgens verder gefilterd om de lichte sedimenten die in de olie blijven hangen weg te nemen. De gebruikte filters zijn mechanisch (papieren netten) en hebben geen invloed op de kwaliteit van de biologische olie.

Leave a comment